TOZALTI KAYNAGI
Tozalti kaynagi, kaynak için gerekli isinin, tükenen elektrod (veya elektrodlar) ile is parçasi arasinda olusan ark (veya arklar) sayesinde ortaya çiktigi bir ark kaynak yöntemidir. Ark bölgesi kaynak tozu tabakasi ile, kaynak metali ve kaynaga yakin ana metal de ergiyen kaynak tozu (cüruf) ve kaynak dikisi tarafindan korunur. Tozalti kaynaginda elektrik arktan ve ergimis metal ile ergimis cüruftan olusan kaynak banyosundan geçer. Ark isisi elektrodu, kaynak tozunu ve ana metali ergiterek kaynak agzini dolduran kaynak banyosunu olusturur. Koruyucu görevi yapan kaynak tozu ayrica kaynak banyosu ile reaksiyona girerek kaynak metalini deokside eder. Alasimli çelikleri kaynak yaparken kullanilan kaynak tozlarinda, kaynak metalinin kimyasal kompozisyonunu dengeleyen alasim elementleri bulunabilir. Tozalti kaynagi otomatik bir kaynak yöntemidir. Bazi tozalti kaynak uygulamalarinda iki veya daha fazla elektrod ayni anda kaynak agzina sürülebilir. Elektrodlar yan yana (twin arc) kaynak banyosuna sürülebilir veya kaynak banyolarinin birbirinden bagimsiz katilasmasini saglayacak kadar uzaklikta, arka arkaya sürülerek yüksek kaynak hizi ve yüksek metal yigma hizina ulasilabilir.
Avantajlari
1. Düz ve silindirik parçalarin kaynaginda, her kalinlik ve boyuttaki borularin kaynaklarinda ve sert dolgu kaynaklarinda kullanilabilen yüksek kaynak hizina ve yüksek metal yigma hizina sahip bir yöntemdir.
2. Hatasiz ve yüksek mekanik dayanimli kaynak dikisleri verir.
3. Kaynak esnasinda siçrama olmaz ve ark isinlari görünmez bu nedenle kaynak operatörü için gereken koruma daha azdir.
4. Diger yöntemlere göre kaynak agzi açilarini kaynak yapmak mümkündür.
5. Tozalti kaynagi kapali ve açik alanlarda uygulanabilir.
Dezavantajlari
1. Tozalti kaynak tozlari havadan nem almaya egilimlidir, bu da kaynakta gözenege neden olur.
2. Yüksek kalitede kaynaklar elde edebilmek için ana metal düz, düzgün olmali, ana metal yüzeyinde yag, pas ve diger kirlilikler olmamalidir. 3. Cüruf kaynak dikisi üzerinden temizlenmelidir, bu bazi uygulamalarda zor bir islem olabilir. Çok pasolu kaynaklarda, kaynak dikisine cürüf kalintisi olmamasi için cüruf her paso sonrasi temizlenmelidir.
4. Tozalti kaynagi 5 mm’den ince malzemelerde yanma yapabilecegi için genellikle uygun degildir.
5. Yöntem özel bazi uygulamalar hariç, düz, yatay pozisyondaki alin kaynaklari ve köse kaynaklari için uygundur.
6. Her metal ve alasim için uygulanabilen bir yöntem degildir.
Iki metalin birbiriyle kaynak yöntemiyle ergitilerek birlestirilmesi için kullanilan tele kaynak teli denir. Havayla temasi kesmesi ve arki saglamasi için ilave olarak CO2 veya karisim gaz kullanilir. Buna gazalti kaynak yöntemi ile kaynak denir. Kaynak elektrodu 1907 - 1914 döneminde Isveç'li Oscar Kjellberg tarafindan bulunmustur. Bir tel çubuk etrafina karbonat ve silikatlardan olusmus bir tabaka kaplamis ve bunu kurutmustur. Daha sonra elektrik akim üretecinden elde ettigi elektrik arki ile kaynak yapmistir. Bu pratik bulus, bugünde kullanilmakta olan kaynak elektrod çubugunun en temel seklidir. Literatürde Örtülü Kaynak Elektrodu olarak belirtilir. Metallerin çesidine göre kullanilacak elektrodlar da farklilik gösterir. Kol saatleri, gözlük, otomobil, köprü, yatak, gemi, tank, füze, uzay araci gibi pek çok nesne, kaynak yöntemleriyle imal edilmis parçalardan olusur.
Gazalti kaynak yönteminde, genellikle 1 - 5 - 15 - 50 - 60 – 250 kg lik makaralara veya bidonlara sarilan ve SG1, SG2, SG3 diye anilan kaynak teli kullanilir. Alümiyum ve paslanmaz kaynak teli de birçok çesidiyle vardir. Kaynak teli ile imalat süreklilik içerdigi için daha verimlidir. Kaynak elektrodunda ise her 35 ve 45 cm de bir elektrod degistirmek gerekir. Ayrica her elektrodda pense ucunda kalan 5 cm kadar kaynak elektrodu kullanilmadan atilmak zorunda kalinir. Kaynak telinde ise genellikle 15 kg lik makaralar kullanildigi için bu olumsuzluk yoktur.
Ayrica kaynak teli kullanmak için gazalti kaynak makinasi kullanmak gerekir. Bu makinalarda akim üreteci ile birlikte tel sürme motoru ve telin kilavuzlandigi bir torçda bulunur.
Lehim fazla zorlanmaya maruz kalmayan metallerin, erime noktasi düsük olan bir metal kullanilarak birlestirilmesidir. Elektronik, radyo, hi – fi, modelcilik, maketçilik, ahsap yakma sanati gibi çok çesitli kullanim alanlari mevcuttur. Lehim islemi için kullanilan havya, havya ucu ve bu ucu isitmaya yarayan basit bir rezistantan olusur.
METAL TOZLARININ KULLANIM ALANLARI
*Toz Metallurjisi yöntemi ile üretilen her çesit parçanin ana hammaddesi,
*Asbestli veya Asbest-free balatalarin üretiminde,
*Elmas Kesici Takimlarda,
*Boyalarda,
*Patlayicilarda,
*Kimya Endüstrisinde,
*Hidro-Metalurjide,
*Pillerde,
*Renklendiricilerde,
*Mermer ve granit parlatmada, vb.
GAZALTI KAYNAGI
Gazalti kaynagi, kaynak için gerekli isinin, tükenen bir elektrod ile is parçasi arasinda olusan ark sayesinde ortaya çiktigi bir ark kaynak yöntemidir. Kaynak bölgesine sürekli sekilde beslenen (sürülen), masif haldeki tel elektrod ergiyerek tükendikçe kaynak metalini olusturur. Elektrod, kaynak banyosu, ark ve is parçasinin kaynaga yakin bölgeleri, atmosferin zararli etkilerinden kaynak torcundan gelen gaz veya karisim gazlar tarafindan korunur. Gaz, kaynak bölgesini tam olarak koruyabilmelidir, aksi taktirde çok küçük bir hava girisi dahi kaynak metalinde hataya neden olur.
Avantajlari
1. Gazalti kaynagi örtülü elektrod ark kaynagina göre asagidaki sebeplerden dolayi daha hizli bir kaynak yöntemidir.
* Tel seklindeki kaynak elektrodu kaynak bölgesine sürekli beslendigi için kaynakçi örtülü elektrod ark kaynak yönteminde oldugu gibi tükenen elektrodu degistirmek için kaynagi durdurmak zorunda degildir.
* Cüruf olusmadigi için örtülü elektrodlardaki gibi her paso sonrasi cüruf temizligi islemi yoktur ve kaynak metalinde cüruf kalintisi olusma riski olmadigindan, daha kaliteli kaynaklar elde edilir.
* Örtülü elektrod ark kaynagina göre daha düsük çapli elektrodlar kullanildigindan, ayni akim araliginda yüksek akim yogunluguna ve yüksek metal yigma hizina sahiptir.
2. Gazalti kaynagi ile elde edilen kaynak metali düsük hidrojen miktarina sahiptir, bu özellikle sertlesme özelligine sahip çeliklerde önemlidir.
3. Gazalti kaynaginda derin nüfuziyet saglanabildigi için bazen küçük köse kaynaklari yapmaya izin verir ve örtülü elektrod ark kaynagina göre daha düzgün bir kök penetrasyonu saglar.
4. Ince malzemeler çogunlukla TIG kaynak yöntemi ile ilave metal kullanarak veya kullanmadan birlestirilse de, gazalti kaynagi ince malzemelerin kaynagina örtülü elektrod ark kaynagindan daha iyi sonuç verir.
5. Hem yari otomatik hem de tam otomatik kaynak sistemlerinde kullanima çok uygundur.
Dezavantajlari
1. Gazalti kaynak ekipmanlari, örtülü elektrod ark kaynagi ekipmanlarina göre daha karmasik, daha pahali ve tasinmasi daha zordur.
2. Gazalti kaynak torcu is parçasina yakin olmasi gerektigi için örtülü elektrod ark kaynagi gibi ulasilmasi zor alanlarda kaynak yapmak kolay degildir.
3. Sertlesme özelligi olan çeliklerde gazalti kaynagi ile yapilan kaynak birlestirmeleri çatlamaya daha egilimlidir çünkü, örtülü elektrod ark kaynaginda oldugu gibi kaynak metalininin soguma hizini düsüren bir cüruf tabakasi yoktur.
4. Gazalti kaynagi, gaz korumasini kaynak bölgesinden uzaklastirabilecek hava akimlarina karsi ek bir koruma gerektirir. Bu nedenle, örtülü elektrod ark kaynagina göre açik alanlarda kaynak yapmaya uygun degildir.
ÖZLÜ TELLE ARK KAYNAGI
Özlü telle ark kaynagi, kaynak için gerekli isinin, tükenen bir özlü tel elektrod ile is parçasi arasinda olusan ark sayesinde ortaya çiktigi bir ark kaynak yöntemidir. Ark ve kaynak bölgesini koruma islevi özlü tel içindeki öz maddesinin yanmasi ve ayrismasi sonucunda olusan gazlar tarafindan veya gazalti kaynagindaki gibi distan beslenen bir koruyucu gaz tarafindan gerçeklestirilir. Kendinden korumali olan (açik-ark özlü kaynak telleri) kaynak islemini ise daha çok örtülü elektrod kaynak yöntemindeki gaz korumasina benzer. Örtülü elektrodlarin üzerindeki örtü maddesi elektrodlarin düz çubuklar olarak üretilmesine ve boy kisitlamasina neden olur. Özlü tellerde ise bu örtü maddesi boru seklindeki tel elektrodun içinde oldugu için makaralara sarili tel seklinde üretilir ve sürekli kaynak bölgesine beslenebilir.
Bu kaynak yöntemi, hem yari otomatik hem de otomatik kaynak sistemlerinde uygulanabilir.
Özlü telle ark kaynaginin dezavantaji, kaynak dikisi üzerinde örtülü elektrod ark kaynaginda oldugu gibi ama biraz daha ince bir cüruf tabakasinin olusmasidir. Fakat, su an cüruf temizligine ihtiyaç olmayan veya cüruf olusturmayan pek çok özlü tel elektrod türü üretilmektedir.
Paslanmaz çelik kaynak ve elektrod telleri otomobil sanayi, petrol sektörü, elektrik santralleri kimya endüstrisinde, gemi insaasi gibi alanlarda kullanilmaktadir.
Paslanmaz çelik kaynak tellerinde kullanim alanina ve uygulanacak malzemeye uygun kaliteyi tercih etmek çok önemlidir. Kaynak kalitesi ve ömrü en uygun alasimin kullanilmasiyla saglanabilir.
Paslanmaz çelik gazalti (TIG/MIG), tozalti ve özlü kaynak telleri ve elektrodlar tüm kalitelerde, ölçülerde, kangal, makara veya çubuk gibi farkli paketleme biçimlerinde ve formlarda Kromtelden temin edilebilir.
En yaygin lehimleme uygulamasi baski devrelerdeki (PCB) elektronik bilesenlerin montajidir.Sihhi tesisat sistemlerindeki bakir borularin baglanmasinda da lehim kullanilir. Konserve tenekeleri gibi sac metallerdeki baglantilar, çati izolasyonu ve yagmur dereleme oluklari ve araba radyatörleri de geçmiste geleneksel olarak lehimlendigi gibi günümüzde de kismen lehimlenmektedir. Mücevher parçalarinin baglanmasi ve tamirinde, küçük mekanik parçalarin tutturulmasinda da genellikle lehim kullanilir. Cam vitray yapimi da bir baska uygulama alanidir.
A L A S I M T O Z L A R I
* Kaynak Tozlari
* Püskürtme Tozlari
* Plazma Püskürtme Tozlari
* Plazma Yüzey Kaplama Tozlari
* Gümüs Kaynak Tozlari
Kompozisyon
Ni Si B Cu
Ni Cr B Si
Ni Cr B Si Fe
Co Cr W B Si Fe
Ni Cr Mo B Si Fe
Co Cr Ni Si W
METAL TOZLARININ KULLANIM ALANLARI
Sise Cam Üretim Endüstrisi
Plazma Kaplama Endüstrisi
Kaynak Endüstrisi
Yüksek Asinma ve/veya Korozyon Dayanimi gerektiren tüm uygulamalarda. |
D I G E R A L A S I M L A R
* Elmas Asindirici Metal Tozlari
* Thermit Kaynak Tozlari
* Astar Tozlari ( Ni-Al / Ni-Cr)
Detayli bilgi için Metal Tozlari ve Alasimlari katalogumuzu isteyiniz.
METAL TOZLARININ KULLANIM ALANLARI
... sirasiyla...
* Elmas Takimlar üretim endüstrisi
* Raylarin AlüminaThermit kaynaginda
* Daha mükemmel bag için alt tozu/astarlamada |