SARPER Mekanik isler, yüzey isleri, cephe sistemleri, buzdolabi sogutma sistemleri için farkli projeler adina alüminyum boru temini saglayabilmektedir, Türkiye'den tüm dünya'ya ihracat gerçeklestirmektedir.
Alüminyum yerkabugunda demirden sonra bulunan en bol metaldir. Dogada genellikle Boksit cevheri halinde bulunur. Oksidasyona karsi çok iyi dirence sahiptir. Bu üstün direnci sayesinde endüstrinin pek çok kolunda milyonlarca farkli ürün yapiminda kullanilmaktadir.Alüminyum hafiflik,yüksek dayanim,yüzey kaplamadan (Eloksal ve Boya) sonra görsellik ve kolay tasarim yapimindan dolayi yasamimizin her alanina yayilmistir.
ALÜMINYUM ÜRETIMI
- Birincisi yerkabugunda bulunan Boksitten elde edilen yöntem Alüminyum elektroliz yöntemi ile yapilir,bu yöntemde alüminyum oksit,ergimis kriyolit içinde eritilir ve daha sonra saf metal elde edilir.
Bu yöntemde rediksiyon hücrelerinin sicakligi yaklasik 950 ile 980 C civarinda olur.
- Ikincisi ise Alüminyumun hurdalardan geri kazanimidir,geri kazanim islemi basitçe alüminyum metalin tekrar eritilmesi esasina dayanir.Bu yöntem en ekonomik yöntemdir ve yaklasik % 5 civarinda bir fire ile üretim gerçeklesir.Maliyetide Boksitten elde edilen Alüminyumun % 5 ine yaklasik tekamül eder.
AlÜMINYUMUN TARIHÇESI
Alman Friedrich Wöhler’in 1827 de ilk kisi olarak bilinse
de o tarihten iki sene önce Danimarkali fizikçi ve kimyaci olan Christian Qersted tarafindan saf olmayan bir formda üretilmistir.
1846 da Fransiz Henri Saint- Claire Deville wöhler’in pahali olan metodu Potasyum yerine Sodyum kullanarak gelistirmistir.
1886 da Amerikali Charles Martin Hall elektrolitik islemle elde edilmesini bulmus,ayni yil Hall’ un bu bulusundan habersiz Fransiz Paul Heroult da avrupada ayni teknigi gelistirmis,bu nedenden dolayi
Bütün dünyada iki bilim adaminin Hall – Heroult islemi temel yöntem olarak anilip kullaniliyor.
ALÜMINYUM ve ÇEVRE
Alüminyum dünyamizda sonsuz geri dönüsüme sahip oldugu için ve geri dönüsümünde kalite kaybi olmadigi % 100 geri dönüstürülebilir oldugu anlamina gelir.Uzun ömürlü ,düsük bakim ,iyi geri dönüstürülebilirlik ve düsük agirlik (tasima ) gibi sebeplerden dolayi Alüminyum son derece ekolojik denge olusturmaktadir çevreye.