Günümüzde Alüminyum emaye, pisirme gereçleri sektöründe oldukça fazla kullanilmaktadir.Bunlardan en çok bilineni tencere, tava, ocaklar vb. Ayni zamanda boyanin dayanabileceginden çok daha yüksek sicakliklara erisen elektrikli ev aletlerinde kullanilmaktadir.Bunlara örnek olarak tost makineleri , ütü ve firinlar verilebilir. Emayelenmis alüminyum plakalarin diger kullanim alanlari insaat sektörü olup özellikle tünellerde koruyucu hat olarak , uyari levhalarinda ve dekoratif olarak mimari panellerde kullanilmaktadir.Ülkemizdeki kullanim alani pisirme kaplari ile sinirli kalmaktadir. Isiya dayanim özelligine ilave olarak , ayni derecede önemli bir diger avantaji da agirligidir.Dengi olan çelik gereçlerden çok daha hafiftir.
Çelik alasimlarla kiyaslandiginda , Aluminyum alasimlar düsük erime noktasi ile daha fazla sekillendirilebilir.Hafiftir , isiyi daha iyi iletir ve daha yüksek özgül isiya sahiptir , daha fazla genisleyip uzayabilir.
Çok düsük erime noktasina sahip olan fritler, yaklasik 400 °C’de yumusar ve 550 °C’de piser ve yüksek genlesme katsayisina ( yaklasik 450*10-7 ) sahiptirler. Bu iki ana özelligin sonucu olarak , aluminyum için en uygun emayeler alkali oksitçe zengin olan fritlerdir.
CAM EMAYESINDE ARANAN ÖZELLIKLER VE KULLANIM ALANLARI ;
Firin kapaginda kullanilan emayenin rengini korumasi, sicaklik degisimine, kimyasal dirence sahip olmasi ve çatlamamasi. otomotiv camlarinda kullanilan cam emayenin basinca direnç göstermesi ve çatlamamasi iklimsel farkliliklara karsi ve kimyasal dayaniklilik önemlidir. Isik geçirgenligi pencere cami, resimlik cam, otomobil ön cami ve firin kapagi için öncelikli bir özelliktir.